fredag, juni 07, 2013

Ein fornybart Nord-Noreg?


Det viktigaste perspektivet å ha i bakhovudet når ein diskuterer energibruk generelt og utbygging av fornybar energi i Nord-Noreg spesielt, er at me har eit vekstproblem når det gjeld energibruk som me på eitt eller anna tidspunkt må løysa.

Planane om ei stortstilt utbygging av vindkraft på kort sikt i Nord-Noreg føreset eitt av to. Tidlegare fokuserte ein på at Nord Noreg skulle eksportera fornybar energi til sørnorge kor ein skulle bruka energien. I dag er fokuset ofte på at den framtidige oljeindustrien treng meir energi i Nord-Noreg. Dei grøne er ueinig med at me treng å produsera meir energi i Nord-Noreg. Ja, me treng å redusera bruken av fossil energi både globalt og her i Nord-Noreg. For å få det til, treng me treng ei langt større satsing på ENØK-tiltak.

Me i Dei grøne er også tilhengjarar av eit toprissystem på straum. Dette vil gjera straumprisane meir rettferdige og miljøvennlige, fordi det vil gjera det dyrare å sløsa med straum. I dagens politiske situasjon, kor enøk-satsinga er svært avgrensa og toprissystemet ikkje er eit politisk tema i regjeringa eller stortinget, er det dessverre ingen grenser for det voksande energibehovet. Oljeindustrien etterspør til dømes store mengder energi, også i Nord Noreg.

 Dei Grøne er i mot at me skal byggja ut fleire oljefelt i norge, me er også mot dei planlagte utbygginga i Lofoten og Barentshavet. Dersom det mot formodning skulle bli oljeaktivitet i nord, krev me at fossilindustrien sjølv betaler elektrifisering av felta med utbygging av fornybar energi. Ny oljeaktivitet bør ikkje tillatast. Men om den skal tillatast, må den knytast direkte til utbygging av havvind på lengre sikt,og til vindkraft på land og andre energiformer på kortare sikt.

 Dei Grøne er eit blokkuavhengig parti som vil støtta den blokka på stortinget som har den beste energi-, miljø- og klimapolitikken. Me vil krevja ei heilt anna satsing på fornybar energi enn det dei etablerte politiske partia gjer i dag. Me vil også stilla krav om ein politikk som stansar den grenselause veksten i energibruk i Noreg.

(Innleiing på Zero sin debatt om "Fornybar energi i Nord-Noreg"  på Verdensteatret 6.juni 2013)

Ingen kommentarer: